HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Hódít a szélessávú mobil internet

2008.09.26. 10:49 pinter.robesz

Nézek és egyszerűen nem hiszek a szememnek, a mobil internet néhány hónap alatt jelentősen megizmosodott idehaza. Azt kérdezte tőlem az egyik kolléga, hogy hihető-e, hogy a hazai internetezők 23%-a használ mobilinternetet. Elsőre azt mondtam, hogy szerintem ez egyáltalán nem hihető - aztán utánanéztem, és a dolog bár nem hihető, de igaz. Szóval revideálnom kellett magamat, úgy tűnik a nyári uborkaszezonban csöndesen végbement egy mobil forradalom idehaza.

A KSH-nak a napokban (kilenc napja) jelent meg egy kutatása (de nem derül ki, hogy mikor mértek), ami szerint a szélessávú mobil internet meglehetősen elterjedt idehaza:
„A hazai internetelérések közötti verseny erőviszonyait alpvetően átrajzolja a mobilinternet térnyerése. Az egyre olcsóbb előfizetési díjak, a letölthető adatmennyiség növekedése, a nulla forintért elvihető HSDPA-eszközök mind-mind arra sarkalják a vezetékes előfizetéssel rendelkezőket, hogy lecseréljék jelenlegi szolgáltatásukat, vagy kiegészítő megoldásként használják a 7,2 Mbit/sec letöltési sebességre képes harmadik generációs hálózatokat. A KSH adatai alapján, a hazai mobilinternet-előfizetések száma 450 ezer körül van. Az ADSL-re további veszélyt jelent a kábelnet, amely gyorsabban nőtt az elmúlt egy évben, mint szélessávú vezetékes társa.” http://www.origo.hu/techbazis/mobilnet/20080917-egyre-tobben-hasznalnak-mobilnetet-mobilinternet-ksh-szelessav-72-mbitsec-prepaid.html

Ez a 450 ezer előfizetés engem eléggé meglepett – de hiszek a KSH-nak, sőt, a prognózisuk is elfogadhatónak tűnik: „A KSH adatai alapján igen nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy 2010-re a vezeték nélküli megoldások, tehát a jelenleg rohamtempóban bővülő mobilinternet piacvezető technológia lesz hazánkban.”

Nyilván a mobil internet sok esetben helyettesítő, sok helyen viszont kiegészítő (tehát azoknak van, akiknek más internet hozzáférése is van), tehát a penetrációt nem feltétlenül nyomta meg, de eléggé elterjedt. Bizonyos, hogy azok az előfizetők, akik csupán az ADSL miatt tartanak fent vonalas telefont, számos településen reális alternatívát kaptak az otthoni internet kiváltására, miközben visszaadhatják a vonalas telefont és jelentős előfizetési díjat spórolhatnak meg (tehát nem csak a mobilitás állhat a folyamatok mögött).

A biztonság kedvéért megnéztem az NHH oldalát is, ahol havonta vannak gyorsjelentések, meg egyéb statisztikák. A szeptember elején megjelent legfrissebb jelentés szerint (idén július végi adatokkal) 680 ezer kábeles szélessávú internet előfizető volt idehaza és 780 ezer körül az ADSL. Tehát a 450 ezer mobil internet előfizetés (feltéve, hogy ez júliusban lehetett) kb. az előfizetések 23%-a!!! Tehát helyben vagyunk, megdöbbentő is a számazonosság (főleg, hogy ez előfizetés, ami ugye rendszerint a mobilt leszámítva háztartásokhoz köthető, nekünk meg egyéni válaszadóink vannak, szóval ez inkább kísérteties véletlen).

Röviden: a dolog igaz, még ha nem is hihető, itt van a mobilinternet, sokkal hamarabb, mint ahogy gondoltuk. Higgyünk a szemünknek.

Szólj hozzá!

Címkék: nhh ksh mobil szélessáv mobil internet internet penetráció internet előfizetések

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr97682506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása