HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Beszámoló a General Online Research konferenciáról III.: önkéntesség helyett valószínűségi panel

2009.04.28. 15:48 pinter.robesz

Mit lehet kezdeni az online panelek önkéntesség miatti torzító hatásával? Krosnick egy igen drága, de szerinte üdvözítő megoldást vázolt fel: a véletlen mintavételen alapuló hibrid panelt kell építeni. Krosnick és csapata készített is egy véletlen mintavételen alapuló panelt, hibrid módszerrel: hagyományosan keresték meg a résztvevőket, és akinek nem volt otthon számítógépe és/vagy internet hozzáférése, annak biztosítottak laptopot, internetet, továbbá mindenkinek fizettek a kérdőívek kitöltéséért 10$-t. Ezzel a módszerrel sokkal gyorsabb és pontosabb eredményeket kaptak, mint egy csak telefonos, vagy csak online kutatásban. A dolog egyetlen szépséghibája az igen borsos ára.

Krosnickon kívül több előadás is foglalkozott az offline épített hibrid panelekkel és az azokon folyó kutatásokkal, Mirta Galesic (Max Planck Intézet, Berlin) szerint például a valószínűségi panelen hatszor annyiba került ugyanaz a felmérés, mint az önkéntes online panelen. Miquelle Marchand (CentERdata, Hollandia) szerint pedig hihetetlen erőfeszítéseket igényel offline módszerekkel felépíteni egy online panelt, a LISS paneljük felépítése során 15(!) alkalommal keresték meg a kiinduló minta tagjait, arra kérve őket, hogy lépjenek be a panelba, végül 62%-uk vállalta a tagságot (ez esetben is gépet és internetet adtak az offline tagoknak).

Mindebből az következik, hogy ilyen paneleket csak olyan piacokon lehet építeni, ami képes megfizetni az ezek felállításához szükséges prémium árat, valamint, ahol a penetrációs szint kellően magas ahhoz, hogy ne kelljen igen sokaknak gépet és internet is biztosítani a kutatóintézet költségein. Érzésem szerint ez a penetrációs szint valahol 60% felett kezdődhet, Magyarország tehát még igencsak messze van tőle.
 

Szólj hozzá!

Címkék: panel hibrid online offline krosnick gor

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr691091658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása