HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Érdemes-e mobil netre fejleszteni?

2008.10.03. 12:39 pinter.robesz

Olvasom Doransky bejegyzését a web 2.0 tetőzéséről és, hogy a mobil eszközökön használt internet a jövő homályába vész. Ezért bár jelentős újításokkal bírhatna, korai lehet még fejleszteni rá. Ez egybecseng a mi minapi tapasztalatainkkal. Amikor a múlt héten kiderült, hogy 23% a hazai mobil szélessáv aránya az előfizetések között, elkezdtünk azon gondolkodni, hogy vajon milyen hatása lehet ennek a mi "üzletmenetünkre", vajon a válaszadóink ki akarják-e tölteni a kérdőíveinket mobilon is, tehát kellene-e már tesztelni a kérdőíveket mobil böngészőkre is? A válasz nálunk egyelőre egyértelműen NEM. A több mint tíz ezres lakossági, közel tíz ezres vállalati és a kliens panelen a  kitöltéseket tekintve eddig mindösszesen egyvalaki nyitotta meg bizonyosan mobil készülékről a kérdőívünket (piros pont a Nokiának). Mindennek háttarében az (is) állhat, hogy sok mobil internetet PC-vel, laptoppal és nem mobiltelefonnal használnak.

Ezek után azt hiszem egy ideig nem fogunk foglalkozni a mobil kitöltés kérdésével és máshová koncentráljuk a fejlesztési erőforrásokat, bár idővel vissza kell majd térnünk rá. Addig is a figyelmünk az ilyesfajta dizájn, megjelenítés és egyéb kérdésekben inkább a Google Chrome, meg az egyéb új böngészők felé fordul (hogy elérjük, hogy biztosan jól jelenjenek meg itt is a kérdőívenk). A mobilos kérdezést meg eltesszük leghamarabb 2009-2010-re (addig is figyelve a mobilos kitöltők számának alakulását)...
 

Szólj hozzá!

Címkék: mobil internet access panel

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr19694089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása