HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Beszámoló a General Online Research konferenciáról I.: a kevesebb több lett volna

2009.04.28. 15:43 pinter.robesz

2009 április 6-8 között rendezték meg Bécsben a General Online Research konferenciát, amely a német anyanyelvűek számára Az Online Kutatással foglalkozó konferencia. A leánykori nevén German Online Research (GOR) konferencia mára a közelebbi régión (így például Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Szlovénia stb.) túl szórványosan az online kutatás terén leginkább élenjáró skandináv országokat és az USA kutatóit is vonzza, de elsősorban a német kutatás színe-javát vonultatja fel. Az idei konferencián sem volt ez másképpen, a több mint kétszáz résztvevő körülbelül négyötöde Németországból, vagy a helyszínként szolgáló Ausztriából érkezett.
Az első napon workshopok, szemináriumok folytak a patinás Bécsi Egyetemen, ahol idén rendezték az eseményt. Maga a szűken vett konferencia szakmai kiállítással és állandó poszterszekcióval 7-8-án folyt. A két napba besűrített program igencsak igénybe vette a hallgatóságot, az adott napi reggeli plenáris előadás után ugyanis párhuzamosan öt-hat szekcióban folytak a kerekasztal beszélgetések, előadások. Így utólag visszanézve ezzel kapcsolatos az első kritikai észrevétel: bizony a kevesebb több lett volna – vagy a konferenciát kellett volna egy nappal megtoldani, vagy pedig az elfogadott előadások számát csökkenteni (ez valószínűleg azok színvonalát is emelte volna). Mindkét esetben jobban járt volna a hallgatóság.

A másik – kevésbé kritikai megjegyzés – az esemény akadémiai jellege: bár az online kutatás meglehetősen forró téma a piackutatásban szerte a világon, mégis azt mondhatjuk, hogy az előadások többsége inkább szűk értelemben véve tudományos jellegű volt és az előadók nagy része is az oktatási szektorból jött. Ez különösen a korábbi évek gyakorlatát tekintve változás, ahol a piac már érzékelhető mennyiségben és minőségben képviselte magát – igaz most is hallhattunk 1-1 előadást például a GfK vagy a TNS előadóitól, de jó lett volna az alkalmazott online kutatást nagyobb súlyban képviseltetve látni.

Könnyen ki lehet számolni, hogyha párhuzamosan öt-hat szekcióban folyt munka, és az egy órás szekciókban rendszerint három téma bemutatására került sor, akkor a két napon kb. 120 előadás/ kerekasztal beszélgetés hangzott el, amikből egy-egy szorgalmasabb résztvevő nagyjából húszat tudott érdemben végighallgatni. Innen nézve tehát minden, a konferenciáról készülő beszámoló csak egy szűk szeletét képes láttatni a nagy egésznek és igencsak szubjektív – mindez igaz erre a beszámolóra is.
Persze még húsz előadásról is megterhelő beszámolni, ráadásul unalmas is, így itt most csak néhány számomra fontos előadásról és benyomásról adnék számot. Ezek a számomra érdekes dolgok: önkéntes vs. valószínűségi minta, offline épített online panel, webkettő és netnográfia, végül az online választáskutatás gyors előretörése. (Részletek a további bejegyzésekben.)

Végezetül, amiért most írok a konferenciáról (és nem korábban, frissiben tettem meg), hogy a szervezők április 30-ra, tehát most csütörtökre ígérték, hogy hozzáférhetővé válnak az előadások PPT-i (eddig csak az absztraktokat lehetett elérni). A konferencia weboldala itt található.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia bécs online kutatás gor

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr141091643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása