HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Hogyan csinálják mobil eszközzel a népszámlálást az USA-ban? Avagy milyen lenne az iPhone, ha az USA kormányzata rendeli meg

2009.08.13. 12:32 pinter.robesz

Egy érdekes hírt olvastam az IT Business mai hírlevelében. Idézem:

"Az Egyesült Államokban a jövőre esedékes népszámlálás során 140 ezer mobileszközt vetnek be. Az adatok és eszközök kezelésére a Sybase mobil- és adatbázis-technológiáját fogják használni. A szoftvergyártó minden egyes eszköz esetében közel valós idejű adatgyűjtést biztosít az SQL Anywhere adatbázis és az ebbe épített szinkronizációs technológia révén. Nem szükséges az eszközöknek állandó kapcsolatban lenniük a szerverekkel, ennek hiányában is elérhetők lokálisan a szükséges adatok. A szinkronizáció akkor történik meg, amikor az eszköz ismét csatlakozik a hálózatra. A mobil eszközöket GPS modullal látják el, így a népszámláló-biztosok listák kinyomtatása nélkül is ellenőrizhetik a lakcímeket, illetve megtervezhetik az útvonalaikat."
 
Remek, csillant fel a szemem, mint technofil piackutatónak, aki híve az okos technológiai megoldásoknak. Elindult a szokásos közhelyes gondolatmenet is az agyamban, hogy így kell(ene) ezt csinálni a XXI-ik században, bezzeg nálunk... stb.
 
De, biztos, ami biztos, rákerestem a hírre, mivel sajnos nem volt forrás megjelölve a hírlevélben (nem nagyon láttam a szakmai sajtóban erről szóló hírt az utóbbi időben, pedig rendszeresen olvasok több hírlevelet is és kíváncsi voltam, hogy az egész sztori hogyan néz ki).  Az "USA census mobile" szavak Google-ba dobálásával 1.630.000 találathoz jutottam, és rögtön az első találat elvezetett egy idén áprilisban kelt blogbejegyzéshez (érdemes az alatta található megjegyzéseket is elolvasni), ami a gyakorlatban mutatta be egy népszámlálási biztos mobil eszközének a működését. Ami ezek után következik, az nagyon kelet-európai történetnek tűnik:
- az eszközön futó térkép elavult, pontatlan, nem lehet a segítségével pontosan navigálni,
- a kütyüt nagyon könnyű használat közben (egy egyszerű megmarkolással) kikapcsolni, ami azért baj, mivel a visszakapcsolás igen körülményes (ujjlenyomat beolvasással és három biztonsági kérdés megválaszolásával lehet újra életre kelteni),
- a kormányzat 525 ezer darab ilyen eszközt rendelt meg közel 600 millió dollárért (ez darabonként többe kerül, mint az iPhone ára Amerikában, ha szerződés nélkül vásárolja meg valaki az AT&T-től - igaz, az üzlet megkötésekor 2002-ben még nem volt iPhone),
- az eszköz használhatatlansága miatt a 2010-es népszámlási projektet a Government Accountability Office soron kívül magas kockázatúnak sorolta be idén tavasszal,
- erre válaszul a Népszámlálási Hivatal közölte, hogy a készüléket csak az előzetes felkészülés folyamán, cím-pontosításra fogják használni, maga a népszámlálás pedig papír alapokon, postai visszaküldéssel, illetve személyes begyűjtéssel fog folyni, ahogy korábban is.
 
És ekkor jön az IT Business említett híre július végéről, hogy változtatnak a projekten, a Sybase pontosabb térképet és közel valós idejű adatszinkronizációt ígér. De a készüléket továbbra is az előzetes adategyeztetéshez fogják használni.
 
 

Tanulságok: érdemes utánamenni 1-1 hírnek és közben félretenni az előítéleteinket. Továbbá, nem olyan könnyű egy olyan monstre adatfelvételi munkának az infokommunikációs alapokra helyezése, mint amilyen egy népszámlálás - még Amerikában sem. Szóval mégsem eszik olyan forrón azt a kását.

 

A szóban forgó készülék, a Harris HTC (nem mondhatni, hogy egy dizájn remekmű, bár itt inkább a használhatóságon lett volna a hangsúly).

1 komment

Címkék: usa mobiltelefon iphone htc népszámlálás

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr261306908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Döglött macska · http://www.pallas70.hu/tb-berugy-tanfolyam.php 2009.09.25. 17:58:31

Ez nagyon 1984.
Mellesleg vannak tervek, például Tajvanon és Dél-Koreában, hogy államilag látnak el mindenkit net hozzáféréssel - szoftver és hardver együtt. És nyilván nem valami népbarát jó szándékból...
süti beállítások módosítása