HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Jönnek az okostelefonok - iPhone vs Android konferencia

2010.04.09. 11:07 pinter.robesz

Tegnap lezajlott az iPhone vs Android konferencia, amin jómagam voltam a nyitó előadó. Az "Álmodnak-e a telefonok elektronikus bárányokkal" címet viselő előadásom a nemzetközi és a hazai mobil trendekkel foglalkozott, különös tekintettel az iPhone és az Android teljesítményére. A nemzetközi trendeket friss ComScore, Nielsen. Yankee Group, Gartner, Flurry Analytics, Stanley Morgan, Canalys és egyéb adatokkal sikerült bemutatni. A hazai trendekhez viszont mi magunk készítettünk egy online lakossági felmérést. A prezentáció elérhető a slideshare-en és a sribd-en is, köszönet a Webisztánnak (hh) és a HWSW-nek (Dojcsák Dániel).

A konferenciáról több érdekes beszámoló is készült, többek között az említett HWSW-n, az Android portálon (videókkal), vagy az indexen. A sok twitterelő résztvevőnek hála az eseményről rengeteg tweet készült, ami gyakorlatilag lehetővé teszi, hogy betekintést lehessen kapni a helyszín kiváló hangulatába: #ivsa.

Kiadtunk egy sajtóhírt is a saját kutatási eredményeinkből tegnap (amit jómagam követtem el), az egyszerűség kedvéért ezt ide is bemásolom:

 

Robbanás előtt áll az érintőképernyős mobiltelefonok piaca idehaza; a mobilozók közel 40%-a saját bevallása szerint érintőkijelzős telefont választ majd következő készülékének, ha teheti - derült ki az Ipsos online kutatásából. A felmérés eredményeit Pintér Róbert, az Ipsos online stratégiai igazgatója ismertette a 2010. április 8-án megrendezett első „iPhone vs Android" konferencián.
Bár egyelőre csak mintegy 100-200 ezer embernek van idehaza csúcskategóriának számító érintőkijelzős okostelefonja - mint amilyen az iPhone, az Android-os készülékek, a Blackberry, vagy a HTC - a nemzetközi trendek és a hazai adatok is azt mutatják, hogy jelentős térnyerés előtt állnak az okostelefonok. A legfejlettebb piacokon (például az USA-ban) várhatóan öt éven belül az összes eladott mobil okostelefon lesz. Szintén öt éven belül várható, hogy többen fognak a világon mobiltelefonon internetezni, mint számítógépen. Ehhez az egyre gyorsabban terjedő okostelefonok adják a muníciót. Már 2009 végén új korszak kezdődött a mobilkommunikációban: globális szinten a mobil adatforgalom meghaladta a hangátvitel forgalmát. A 400 millió mobil szélessávú előfizetés jelenleg nagyobb adatforgalmat generál havi szinten, mint a világ 4,6 milliárd mobil előfizetőjének összes beszélgetése.
A hazai felhasználókat azonban nem a telefon operációs rendszere érdekli igazán, 75%-uk nem is tudja mi fut a telefonján. Számukra - érthető okokból - a használhatóságon van a hangsúly. A közeljövőben emiatt várható, hogy a készülékgyártók és a mobiltelefon szolgáltatók a mobil platformokat is márkázottan kommunikálják majd idehaza, mivel egyre fontosabbá válik, hogy milyen telefonunk van, Symbian-os, Androidos, Windows Mobile-os vagy iPhone. Ennek ugyanis komoly hatása lesz arra, hogy mire tudjuk majd használni a zsebünkben lapuló „kütyüt". Alapvető átalakulás előtt áll a mobiltelefon-használat, jelenleg heti rendszerességgel használja a magyarok többsége a mobiltelefonját telefonálásra, SMS-írásra, ébresztésre, számolásra, naptár nézegetésre - tehát a megszokott klasszikus dolgokra.
Az újfajta, okostelefonokra jellemző alkalmazásmódok még nem terjedtek el - mint amilyen a böngészés, levelezés, alkalmazások letöltése, könyvolvasás, RSS, blogolás. Ezeket jelenleg csupán az emberek kevesebb, mint 10%-a használja heti rendszerességgel, azonban fokozatos térnyerésük várható, ahogy az alkalmazások letöltését lehetővé tévő platformokat használó okostelefonok elterjednek. Ennek következtében megsokszorozódhatnak a telefonnal végezhető tevékenységek, így a telefon aktív használatával töltött idő megnövekedésére lehet számítani. Egyre többen, egyre többféle módon és egyre több helyzetben fogjuk a mobiltelefonunkat használni.
Az átlag mobiltelefon előfizetők ezt az egész folyamatot az érintőképernyős telefonok megjelenésével azonosítják leginkább és azzal a dilemmával, hogy érintős vagy nyomógombos telefont vásároljanak-e, ha eljön a csere ideje. Az okostelefonokra való átváltás idehaza is elkezdődött, igen sokan - a felhasználók 40%-a - érintőkijelzős telefont választ legközelebb, ha megteheti. Ez egyébként egybecseng a globális trendekkel is, a Nielsen szerint az amerikai válaszadóknak 45 százaléka állította: legközelebb biztos, hogy nem az egyszerű butamobilok közül választ.
A telefonok átlagos 1-3 éves lecserélődési idejével számolva tehát hamarosan tömegével vesznek majd minket körbe az érintőképernyős okostelefonok. Az érintőkijelzős okostelefonok magyarországi elterjedésére azonban alapvető hatással lesz a készülékek árazása, jelenleg ugyanis az előfizetők kétharmada 30 ezer forintnál nem hajlandó többet adni egy új mobiltelefonért. Egyelőre tehát az olcsóbb, egyszerűbb készülékek térnyerése várható.
Ha a készülék platformokon, márkákon és a „kütyükön" túlra nézünk, akkor ez a folyamat az életünk megváltozásáról szól. A mobiltelefon alapvető fontosságára akkor ébredhetünk rá, amikor véletlenül otthon felejtjük a készülékünket és egész nap a nélkül kell boldogulnunk. Ma már sokak számára sem a magánéletben, sem a munkahelyen nem lehetséges mobil nélkül megszervezni a mindennapokat. Az okostelefonok elterjedésével egyszerre leszünk még inkább a mobilunkra utaltak, de egyúttal lehetőséget is kapunk arra, hogy egyszerűbbé tegyük az életünket, hogy bárhol és bármikor kikapcsolódhassunk, kommunikálhassunk barátainkkal, ismerőseinkkel. A mobiltelefon az elsődleges internet eszközzé válik az előttünk álló évtizedben, ami mindig kéznél lesz, így még nagyobb hatást fejt majd ki a mindennapjainkra.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mobil iphone okostelefon android online kutatás mobil internet ipsos érintőkijelzős telefon iphonevsandroid

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr741906814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.