HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

ESOMAR rendezvények az online kutatásról

2010.07.29. 13:22 pinter.robesz

Az ESOMAR (a piackutatók nemzetközi szövetsége) eddig is nagyon jó rendezvényeket szervezett az online kutatási módszerekkel kapcsolatban, de az idei ősz különösen erős lesz ezen a téren, szeptember-október hónapokban három eseményre is sor kerül.

Először User Generated Content and Research - Insight and Research Without Asking címmel kerül megrendezésre egy workshop annak a Niels Schillewaert-nek a vezetésével, aki rendszeresen az egyik legjobb és legeredetibb előadója az éves nagy online konferenciának. A workshopot egyébként kétszer is megtartják, először Athénban, szeptember 13-án az ESOMAR kongresszusán, majd másodszor október 17-én Berlinben az ESOMAR online kutatási konferenciáján. A szervezők szerint ez a workshop megtanítja a résztvevőket arra, hogy a webkettes aktivitások megfigyelésén alapuló kutatásokat tervezzenek. A workshop után tisztában lesznek a módszer előnyeivel és korlátaival, valamint a szövegelemzés alapjaival és képesek lesznek a multimédia anyagokat (képek, videók) interpretálni.

A második rendezvény egy mindössze egy órás webinar, amely az online immerzív kutatásba vezeti be az érdeklődőket és egy november közepi barcelonai workshop felvezetője, ahol részletesebben is megvitatják ugyanezt a témát. Mit kapnak a webinarra jelentkezők? Gyakorlati tanácsokat és tippeket, hogy hogyan kell online immerzív kutatásokat felépíteni és levezetni. Az immerzív kutatások célja, hogy a résztvevők életének eseményeit valós időben térképezzék fel, miközben bevonják őket egy kutatási folyamatba (tehát nem megfigyelésről van szó). A módszere lehet naplóírás, történetmesélés és projektív vagy asszociációs technikák…

A harmadik rendezvény pedig a szokásos éves ESOMAR online konferencia, ami, ahogy fentebb már említettem, idén Berlinben kerül megrendezésre október 17 és 19 között. Ezúttal is a legfrissebb online kutatási trend áll a középpontban, ami napjainkban az online megfigyelés és a „hallgatás hatalma”. Tehát arról megy majd a disputa, hogy hogyan kell ügyesen hallgatni és a már meglévő felhasználói tartalmak elemzéséből értéket teremteni, ahelyett, hogy a saját kérdéseinkkel és kérdőíveinkkel bombáznánk a kutatás résztvevőit. Persze szokás szerint a kurrens webkettes, hálózati oldalas, paneles, kutatói közösséges és mobil kutatásos témákat is megvitatják majd.

Még nem tudom, hogy melyik rendezvényre tudok elmenni, de bízom benne, hogy ahogy tavaly is, idén is megkapjuk majd az ESOMAR-tól az éves online konferencia előadásaihoz készült cikkeket. Mert az biztos most is kötelező olvasmány lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: konferencia workshop esomar online kutatás webinar immerzív kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr842184760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása