HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Internet Hungary 2009: Esther Dyson - Internet of things

2009.10.16. 11:58 pinter.robesz

Kétségtelenül az idei Internet Hungary egyik legnagyobb húzóneve Esther Dyson volt, akit, - mint tegnap a Netidők felvételén megtudtam - a SZEK.org (Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Egyesület) segítségével hoztak Magyarországra.

Bár Dyson nevét jól ismerem évek óta, soha nem sikerült őt személyesen is megismerni, és nekem ez volt az első alkalom, hogy hallhattam őt beszélni. A 20 perces előadása első felében a dolgok internetjébe (internet of things) tartott egy filozófiainak tekinthető bevezetőt, majd a második részben a neki feltett hallgatói kérdésekre válaszolt. Utóbbiaknál külön buzdított, hogy bármiről kérdezhetnek a jelen lévők, nem csak az előadás témájáról.

Röviden, Dyson a következőket mondta el (de fogalmazhatunk úgy, hogy én ezekre voltam fogékony abból, amit elmondott) a dolgok internetje kapcsán:

  • az embereknek egyedi identitasa van, vallasuk, meggyozodesuk, stb. 
  • a jovoben a dolgoknak is lesz identitasa (pl. kinek a tulajdonaban allnak, mit tartalmaznak stb.)
  • ezen felul kialakulhat egy viszonyrendszeruk is, mivel az internetre lesznek kotve
  • ennek kovetkezmenye: egyedive valnak, tortenetuk lehet, katalogusba rendezhetok (pl. felkelthetik gyujtok erdeklodeset), es ezek az informaciok hozzaferhetove valnak
  • elkepzelhetok twitterezo targyak, pl. hol van a kulcscsomom, felvette a busz a gyermekeimet
  • lehetove valik a kornyezo vilagban nyomon kovetni a dolgokat, nem csak az embereket
  • tovabbi alkalmazasok varhatok annak a tenynek az alapjan, hogy az altalam birtokolt targyak kifejeznek engem, pl. feltehetok a FB-ra vagy az iWiW-re

A kérdéseknél érdekes volt hallani, hogy egyre kevésbé hisz abban, hogy az interneten az embereknek mindig teljesen anonimnek kellene lennie, továbbá elmondta, hogy amiről biztosan nem akarjuk, hogy publikussá váljon rólunk, azt semmilyen formában ne tegyük fel az internetre. Az is kiderült, hogy most egy webkettes adatbázisfejlesztő céggel dolgozik, akiknek az alkalmazása lehetővé teszi egyedi adatbázisok egybefésülését hasonló adatsorok mentén (pl. hotelek adatbázisához hozzá tudom illeszteni a saját adatbázisomat, ha mindkettőben benne van a pontos nevük). Ezzel az adatbázisok előtt is megnyílik a webkettesedés, tehát, hogy mindenki berakja a közösbe a saját publikus adatbázisait úgy, hogy azok össze is fűződnek.

Szólj hozzá!

Címkék: iwiw facebook internet hungary internet hungary 2009 esther dyson internet of things

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr871453923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása