HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Az online kutatásé a jövő – ESOMAR panel kutatás 2008

2008.10.27. 17:03 pinter.robesz

Hatalmas, az elmúlt évtizedek legnagyobb változása folyik a piackutatásban – összegezhetném egyetlen mondatban a múlt heti ESOMAR szervezte Panel Research konferencián engem ért benyomásokat. A Dublinban, múlt hét szerdán és csütörtökön megrendezett konferencián beszéltek az iparág jövőjéről és azon túl, hogy a résztvevők igen pozitívan ítélték meg a jövendőt, arra is figyelmeztettek, hogy gyakorlatilag 50-60 éve, amióta létezik modern piackutatás, nem érte ekkora kihívás a területet. A véletlen mintavétel, aminek matematikája tudományosan is igazolja a piackutatások létezését, egyre kevesebb kutatásban biztosítható, ezért olyan új eljárásokra, módszerekre és tudományos igazolásukra van szükség, amik biztosítják, hogy a jövőben is megbízható adatokkal lehessen dolgozni.

A megbízhatóság és az adatminőség amúgy is slágertéma volt, a kutatást érő egyik legnagyobb kihívásként (amit az első nap elején minden résztvevő saját szemszögéből megfogalmazhatott és bedobhatott a közösbe, aztán a konferencia végén együtt elemezték ezeket) többen is a minőségi gondok kezelését jelölték meg (meddig hagyható a minőség romlása és mikor jutnak el egyes cégek/országok arra a szintre, hogy elveszítik az ügyfelek bizalmat?). A helyzet itthon mondjuk nem ennyire rossz, az időben felismert problémák kezelésének egyik útja pedig éppenhogy az online (panel) kutatások fejlesztése, itt tesznek a legtöbbet manapság a cégek, hogy újfajta módszereket és eljárásokat dolgozzanak ki. Az online kutatások térnyerése és az ügyfelek piackutató cégekkel közös prezentációi pedig azt mutatták, hogy igenis van innováció a területen, lehet előrefelé menni.

Az új megoldások közül többek között hallhattunk a kliens panelekkel kapcsolatos tapasztalatokról (például az Easy-jet vagy a Heinz számára készített panelről), az összetett ösztönző rendszerek együttes használatáról (minden válaszadó választhasson, hogy pénzt, pontot, kis értékű ajándékot, nagy értékű nyeremény sorsolásán való részvételt, vagy a karitatív adományozást választja-e), a mobilos kutatásokról, a kreatív online kérdőív dizájnról (mint a válaszadási hajlandóságot növelő eszközről), vagy az összetett offline háztartáspanel online formában való működésre való átállításának néhézségeiről.

Egy szó mint száz, igazán hasznos volt részt venni a konferencián, a kis PDA-n két nap alatt húsz normál oldalnyi jegyzetet sikerült felhalmozni, és 160 oldal angol nyelvű tanulmányi s kéznél van az előadók tollából, amit most cégen belül jól meg is fogunk csócsálni, mindenkinek megadva a lehetőséget, hogy a számára legérdekesebb előadások anyagát megismerhesse.

A konferencia tehát kiváló volt, arról nem is beszélve, hogy Dublin révén végre ihattam frissen csapolt jéghideg Guinnes-t. Csak azt sajnálom, hogy a sörgyárba ezúttal nem sikerült eljutni – állítólag csodálatos panoráma nyílik a tetejéről. Képek a fotóblogomon és a Flickr-en.
 

Szólj hozzá!

Címkék: innováció dublin esomar online kutatás panel research

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr10734807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása