HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Wikimedia online kutatás és az interaktív kérdőív dizájn fontossága

2008.11.04. 13:08 pinter.robesz

Több helyről is megkaptam a Wikimedia Foundation (röviden: ők tartják fent a Wikipédiát) felhívását az elmúlt napokban, hogy vegyek részt az online kutatásukban. Amúgy is részt szoktam venni az ilyenekben (például 1998-ban volt egy nagy nemzetközi online kutatás, amiben az volt a vicces, hogy 2002-ben találkoztam egy nyári egyetemen Washingtonban azokkal, akik csinálták), de most hogy ez lenne a szakmám, még inkább érdekel a dolog módszertanilag.

Rövidre zárva: a kérdőív dizájnban, a módszertani megoldásokban nem találtam semmi izgalmasat. Amikor tíz évvel ezelőtt kitöltöttem azt a bizonyos másik nemzetközi kérdőívet (a National Geographic Society kutatása volt a migrációról - előtúrtam most), szinte teljesen ugyanezt az offline kérdőíves kutatásból adaptált felületet kaptam, mint most. Csak közben a technika fejlődött jó tíz évet - például van Wikipédia is, meg webkettő is.

Adódik tehát a kérdés, hogy vajon hogyan lehetne feldobni a kérdezést, hogy kevesebben hagyják abba a kérdőívek kitöltését, vagy, ami még fontosabb, az embereknek az online kérdőívekről ne az jusson eszükbe, mint a hagyományos kérdezésről, és ezért inkább részt vegyenek benne?

Két hete, az ESOMAR konferencián szerepelt az angol GMI-tól Jon Puleston egy érdekes előadással, amiben a klasszikus kérdőív megoldások helyett Flash alapú, interaktív technikákat mutatott meg. Engem meggyőzött. Az adataik szerint sokkal kevesebben hagyják így abba a kitöltést menet közben, aktívabbak a fogalmazós (nyitott) kérdésekben, és hosszú távon sem veszítik el a kedvüket, hogy részt vegyenek kutatásokban.

Azonban az ilyen interaktív kérdőívek egyelőre ritkák, mint a fehér holló (mi sem ilyennel dolgozunk még, csak hogy ostorozzam magunkat), de az innováció már elindult és mivel versenyelőnyhöz juttat, és viszonylag könnyen másolható(nak tűnik), várható, hogy el fog terjedni. A kérdőívkészítés és a kérdőívdizájn megújulás előtt áll, ami az online kutatás forradalmának az egyik fontos része lesz (hiszen ez az a felület, ahol a kérdezettek érintkeznek a kutatással, kutatókkal). Az online kutatások lassan egyre inkább különbözni fognak az offline kutatásktól.

Szólj hozzá!

Címkék: dizájn wikipedia kérdőív esomar wikimedia gmi jon puleston

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr34749240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása