HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Indul az iWiW API - ha geek vagy, fogj neki homokozni!

2008.12.04. 15:47 pinter.robesz

Ma délelőtt az iWiW API-s (sajtós) háttérbeszélgetésére voltam hivatalos (ugyanaz a Szonda és az origo sajtósa, így első kézből kaptam meghívót, nem utasíthattam vissza, és utólag elmondhatom, hogy megérte elmenni az A38-ra az eseményért). Bőszen jegyzeteltem a PDA-ba (ékezetek nélkül, ezért előre is bocsánatot kérek), íme a nyers vázlat (nem sokat szerkesztettem rajta, megmaradt a kérdés-felelek része is, csak próbáltam az egy témába tartozó dolgokat egy helyre rakni).

Az én véleményem egyébként az, hogy ez lehet a jövő év magyar internetjének az egyik legfontosabb újdonsága, feltéve, hogy lesz elég magyar fejlesztő a dologhoz. Szóval, ha geek vagy, fogj neki homokozni, pénzt és ismertséget szerezhetsz vele.

Ott voltak: Fischer András, Weyer Balázs, Szabó Márton es meg nehanyan (elnezest, de nem sikerult mindenki nevet megjegyeznem). Elso korben ok beszeltek roviden, aztan lehetett kerdezni:
- az API celja, hogy kulso eroforrasokat, fejlesztoket vonjanak be. Kb. 1 eves a tortenet, akkor kezdtek el gondolkodni rajta. Ma bejelentik es megnyitjak a fejlesztoi platformot: http://dev.iwiw.hu portal. (Ez mar mukodik is, kiprobaltam.)
- ez lesz a homokozo (minden fejlesztonek kulon sajat homokozo), az iWiW eles kornyezet helyett ezt a tesztkornyezetet lehet hasznalni (klon-kornyezet)
- uzleti, jogi, technologiai iranybol gondoltak at alaposan a dolgot
- A kozeljovoben Nyilt Napok lesznek, ahol kerdeseket lehet majd feltenni (januarban, pentek delutanonkent), ez elozetes regisztraciohoz kotott, fejlesztokkel, sales-esekkel stb. lehet majd beszelgetni.
- fejlesztoi versenyt hirdetnek decemberben, ami februar kozepeig fog tartani.
- januar vegen elesedhetnek a rendszerbe az elso mini alkalmazasok (van nehany sajat fejlesztese az iWiW-nek es nehany kozeli fejleszto is dolgozhatott mar a dolgon).
- az iWiW: 3,8m regisztralt felhasznalo, napi 1,2m latogato. Nagy tomeg, sokfele igeny, tobb jelzest kaptak eddig is folyamatosan, hogy milyen funkciokat szeretnenek latni a juzerek.
- tobb uj funkcio is megjelent az elmult egy evben, ezek sorat szeretnek dinamikusan folytatni.
- technologia: open social szabvanyrendszeren alapul. Nem akartak sajatot fejleszteni, ennek tobb elonyet lattak. Fejlesztoi ASZF irja le, hogy milyen feltetelekkel lehet fejleszteni majd.
- ennek resze, hogy az iWiW adatvedelmi szabalyait el kell fogadni, es a juzereknek a mini alkalmazasok hasznalatahoz elozetesen el kell fogadni, hogy harmadik fel fogja latni bizonyos adataikat.
- adatvedelmi korlatozas, hogy egy felvett alkalmazas csak az elso szintu ismeroseimet fogja latni es az en nehany adatomat.
- kulonbozo modellek: sima onallo fejlesztes (reklam alapu bevetelmegosztassal), szponzoracio (pl. nyeremenyjatek, kifele mutato linkek, tranzakcios szolgaltatasok), kiemelt partnerseg (aukcio, vasarlas, banki dolgok, kozos szolgaltatasok).

Kerdesek:
- felismeri-e majd, ha valaki mobilrol, PDA-rol erkezik? Folyamatosan fejlesztik, hogy ismerje fel a telefonokat, PDA-kat az iWiW. De ez sosem lehet teljesen kesz, ahogy uj keszulekek jelennek meg, azokra is odafigyelnek.
- lesz-e SDK? Az open social teljesen nyitott szabvany, ezt implementaltak, a google dokumentacioja itt is hasznalhato. A google SDK-val lehet iWiW-re fejleszteni, sztenderd java scriptben.
- hogyan lesz a fejlesztesek jovahagyasa, automatikus vagy kozponti? Jova kell hagyatni az iWiW-vel. Ennek resze egy technologiai ellenorzes, jogi audit, uzleti (pl. sajat markakkal nem lehet csak ugy megjelenni) - alapbol az adnetwork az uzleti hatter, bevetelmegosztas tortenik, de a reklamhelyet az iWiW ertekesiti. Ezen kivul van a szponzoracio es a kiemelt partnerseg lehetosege, de ez ritkabb lesz.
- nem fog a forgalomtol lelassulni a rendszer? (Erre a kerdesre nem kaptunk valaszt, mivel egyszerre negy kerdest tett fel Kis Janos - igen, az informatikai ujsagiro, nem a filozofus.)
- klubrendszernel "nem vagy eleg aktiv" hibauzenet-tel nem akarnak felhagyni? Ez a klub uzemeltetojenek beallitasaitol fugg, es semmi koze az API-hoz.
- direkt bevetelt jelento tranzakcios linkre nem lehet csak ugy mutatni, ez kulon megallapodas kerdese (pl. szoba dijat kifizettetni, stb.)
- a felhasznalok sajat maguk dontik el, hogy milyen szolgaltatast hasznalnak majd. Emiatt bar barki barmit fejleszthet ugyan a felteteleknek megfeleloen, de nincs ra garancia, hogy hasznalni is fogjak a juzerek.
- a felhasznalok egy gyujtooldalon fogjak latni az alkalmazasokat, kategoriakba sorolva, de infok jonnek arrol is, hogy melyik ismerose mit hasznal. Ket kiemelt alkalmazas nezet van: ahogy en hasznalom az aktualis kis alkalmazast, es amit a profilomban latnak rola.
- nagyon fontos, hogy ezzel egy hatalmas, kapcsolati haloba rendezett tomeget lehet barkinek megmozditani. Pl. be lehet huzatni a blogposztjaimat, kepeimet stb.
- az adatok ott lesznek, ahol a fejlesztoi program lakik, ez lehet az iWiW-en kivul is, de az iWiW vallalja, hogy nem profi fejlesztoknek hosztingoljak a mini alkalmazasok hattereben levo adatokat.
- milyen felhasznaloi novekedest varnak? Az uj internetezokbol jonnek az uj felhasznalok, de ez eleg keves, ezert a meglevo felhasznalokat akarjak intenzivebb iWiW hasznalatra osztonozni.
- tobb tiz millio forintos fejlesztes volt ezt megcsinalni, szeretnenek ebbol bevetelt latni (pl. tobb latogato, egyedi hirdetesi megoldasok peldaul szponzoracios megoldasok). Nagyok a remenyeik.
- mennyire biztonsagos a rendszer? Ez a szabvanytol is fugg, de vannak belso biztonsagi megoldasok is. Nem felnek a feltorestol.
- megtiltjak-e bizonyos teruletek fejleszteset? Vannak sajat fejlesztesi otleteik, de senkinek nem tiltjak meg, hogy akarmilyen temaban fejlesszen. Amugy varhatoan csak jogi okokbol korlatozzak az alkalmazasokat, hogyha az ASZF-nek nem felel meg az alkalmazas.
- milyen adatokat kell a fejlesztonek magarol megadnia? "Eleg, ha mobilszama van", mas adatot nem kell magarol megadnia.
- lesznek statisztikak, rangsorok? Igen, de egy juzer atlag nehany tucat alkalmazast hasznal. Nem hiszik, hogy tobb millio alkalmazas lenne majd (ezt is kerdeztek), ezt az autentikacios folyamaton sem tudnak atereszteni. De egyebkent a Facebook-on is "csak" tizezres nagysagrendben vannak alkalmazasok.
- Lehet penzert kiemelt ajanlatba kerulni? Van az a penz amiert egy alkalmazas kiemelten ajanlott lehet, de nem ezzel indulnak neki a doognak.
- a fejlesztoi portalon lesz GYIK es blog, itt lehet megbeszelni a fejlesztoknek a dolgokat.
- nincs bennuk felelem, hogy tulsagosan reklamszagu lesz? Ok csak teret engednek az uj alkalmazasoknak, a juzereknek ezt nem kell hasznalni, ha nem akarjak. Tehat a viralis terjedes gatat szabhat a reklamszagu dolgoknak.
- az iWiW-re irt alkalmazasok csak itt hasznalhatok? Ha valaki fejleszt, akkor elviheti mashova is (pl. Hi5), de ok meg nem kezdtek targyalasokba, hogy mas, open social szabvanyt hasznalo mini alkalmazasokat lokalizaljanak, importaljanak iWiW-be.
- lesznek-e noknek szolo alkalmazasok, ha szinte minden fejleszto ferfi? Az fog elterjedni, amit az emberek fejlesztenek, lehet noi celcsoportoknak is fejleszteni.

Az iWiW ezt lőtte ki magáról az indulásról - olvasható volt az origo címlapján is.
 

2 komment

Címkék: google iwiw origo api open social

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr48804219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csenty · http://www.filmkviz.hu 2008.12.04. 17:19:21

Ez mind szép és jó, de van valakinek valahol egy mintaalkalmazása, amit láthatnánk hogy működik? Csinálhatnának egy normális leírást legalább arról, hogyan lehet belekezdeni "hello world" vagy hasonló. Néztem a wiki-t de nem írják sehol hogyan lehet pl beépíteni kódot a homokozóba.

pinter.robesz · http://cawi.blog.hu 2008.12.04. 18:42:34

Hát ez jó kérdés, javaslom ugyanezt írd be a dev-es oldalon, remélhetőleg tudnak majd válaszolni.
süti beállítások módosítása