HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Online kutatás az idei Internet Hungary-n

2008.09.15. 12:30 pinter.robesz

Idén ősszel is összegyűlik az internetes szakma apraja-nagyja az Internet Hungary-n, hogy megvitassa az online világ legfrissebb trendjeit. Ebben az évben a szokásosnál nagyobb figyelmet kap az online kutatás is - és itt most elsősorban nem az eredmények publikálására, hanem az online módszertannal készülő kutatásokkal kapcsolatos (módszertani) dilemmákra gondolok. Az októberi 14-i, keddi "Mérem, ahogy tudom. És mit is?" szekcióban előadok én is, várhatóan 12.55 és 13.10 között a blikkfangos "A kérdőíven is túl - ahol az online kutató túr" címmel. Az online kutatások mibenlétével, kurrens kérdéseivel a szekcióban rajtam kívül még Klenovszki János (NRC) fog foglalkozni "Újdonságok az online kutatás-mérés területén" címmel tartandó előadásában.

A szekció amúgy a kötelező tornagyakorlatnak is felfogható internet penetrációval nyit, majd lesz szó a hazai internet használó profiljáról, az online látogatottságról (Hann Endre feltehetően a Medián auditját érintő, a gemius/Ipsos Audience felől jövő változásról is szót fog ejteni), az online hírdetésekkel kapcsolatos attitűdökről, és a webes formátumokról is.

Ami a saját részemet illeti, éppen most dolgozom rajta, mivel előre le kell adni az előadás rövid kedvcsinálóját néhány napon belül. Amiről szeretnék beszélni - újdonsült online kutatóként -, hogy mi következik az online kutatásra nézve a hazai alacsony internet penetrációból, mi a helyzet a mágikus reprezentativitással (biztosítható, nem biztosítható?), mit tudunk tenni a kutatások validálásához, hol tartunk a nyugati kutatási trendekhez képest (mivel küszködnek ők). Szóval körbejárnék néhány dilemmát speciális hazai szemszögből, ami segíthet a jelenlévőknek annak eldöntésében, hogy pillanatnyilag mire/mikor jó a CAWI, illetve milyen feltételek javulása esetén kerülhet a (közel)jövőben még meghatározóbb szerepbe.

2 komment

Címkék: internet hungary módszertan cawi gia

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr45664249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabbit · http://rabbitblog.hu 2008.09.20. 22:25:19

Remélem, számíthatunk valamilyen parázs vitára, és legkevésbe sem egymás vállát veregetitek majd :)

Kíváncsian várom, hogy a "másik oldal" mivel rukkol elő, hogy megszorongassa az egyébként igen remek gIA-t. :)

pinter.robesz · http://cawi.blog.hu 2008.09.23. 18:07:48

Köszi a kommentet - meg hogy ajánlottál a blogodon. Azt meg pláne, hogy össze is szedted a releváns blogokat a témában (legalább nekem egy feladattal kevesebb).

Az, hogy vállveregetés lesz-e az IH-n az NRC-vel, a fórumtól is függ, amit biztosítanak nekünk, bár én nem tervezem, hogy bárkinek is nekimenjek.

Ami a webmérést illeti, ma voltam egy másfél órás gIA tréningen, meg előtte-utána beszélgettem Kovács Marcival, aki nálunk a gIA-ért felelős, így most sokkal inkább képben vagyok, mint korábban. Nagyon izgalmas a gIA projekt, azt hiszem az egyik legizgalmasabb projektje most a Szondának. Amint időm engedi, készítek is majd egy bejegyzést a mai tapasztalatokról.
süti beállítások módosítása