HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Miért (nem) szeretnének az emberek érintőkijelzős telefont?

2010.09.27. 17:33 pinter.robesz

Múlt héten csütörtökön megjelent velem egy igen rövid interjú a Metropolban az érintőkijelzős telefonokkal kapcsolatos érvekről és ellenérvekről. Az interjú alapját egy rövid összegzés képezte, ami eddig nem látott napvilágot, de mivel érdekes lehet, itt közreadnám. Talán hasznos azoknak, akiket a téma részletei is érdekelnek...

Az Ipsos 2010 tavaszán végzett átfogó online kutatást a magyar internetezők mobiltelefon használati szokásairól. A kutatás érdekes eredményeket hozott az érintőkijelzős telefonok vonatkozásában, a mobilozókat ugyanis igencsak megosztja az a kérdés, hogy érdemes-e érintőképernyős telefonra váltani. Az okostelefonok terjedése magával hozza az érintésre érzékeny készülékek egyre szélesebb körben való elterjedését is – bár fontos megjegyezni, hogy kis számban ugyan, de léteznek olyan okostelefonok is, amelyek csak billentyűről vezérelhetők.

Idehaza már 2010 tavaszán a netezők hetedének érintőkijelzős telefonja volt, elsöprő többségük saját bevallása szerint szereti a készüléknek ezt a tulajdonságát és ki is használja. Azok közül, akik hagyományos nyomógombos készülékkel rendelkeznek 48% szeretne a jövőben érintőkijelzős telefont, míg 52% nem – tehát ez a kérdés közel két egyenlő táborra osztja az érintetteket.

Az adatokból úgy tűnik, hogy a dominánsnak számító racionális, praktikus megfontolások mellett – mint amilyen a könnyebb kezelhetőség, gyorsaság, a kijelző mérete – több más szempont is felmerül, amikor valaki az érintőkijelzős telefonok mellett dönt. Szerepet játszanak a döntésben műszaki paraméterek is, például a nagyobb kijelző, a több funkció és a sokoldalú felhasználási lehetőségek. De az észérveken túl érzelmi, esztétikai és szubjektív tényezők is fontosak. Sokan azért vesznek érintőkijelzős készüléket, mert szép, divatos; másokat az újdonság kipróbálásának a vágya hajtja, végül vannak azok, akik úgy érzik, hogy ezzel a választásukkal haladhatnak a korral.

Első ránézésre ettől teljesen eltérő indokokat találunk az érintőkijelzős telefonok elutasításakor. De ha közelebbről megvizsgáljuk, akkor egy-két kivételtől eltekintve (mint az ár vagy a poros helyen való munkavégzés) a fentebb felsorolt szempontok köszönnek vissza, csak negatív előjellel: az érintőkijelzős telefonok kezelhetetlensége, a gyakori meghibásodástól való félelem, az újdonság elutasítása, a sznobéria, a készülék túl nagy mérete és felesleges funkciógazdagsága… Tehát, ami könnyen kezelhető az egyik embernek, az kínszenvedés a másiknak; ami szép az egyiknek, az csúnya a másiknak; amit értékesnek tart az egyik, azt hátránynak a másik.

Végeredményben azt látni, hogy bár látszólag jól leírható szempontok mentén, ésszerű mérlegelés után döntenek az emberek, valójában nagyon szubjektív, hogy mit gondolnak ezekről a készülékekről. A szempontok azonosak, a konklúzió viszont teljesen eltérő lehet.

A legérdekesebb azonban az, hogy ezek után elég sokan meg vannak győződve arról, hogy az ő táboruknak van igaza, hogy ők tudják csak igazán mire való a telefon és a másiknak is az lenne a jó, ami nekik, csak nem képes ezt az egyszerű igazságot belátni. Mindez képes közelebb hozni annak megértését is, hogy például az olyan csúcskategóriás érintőkijelzős telefonoknál, mint amilyen az iPhone, miért vannak olyan heves, szinte késhegyre menő hitviták, amikben mindkét fél vehemensen próbálja meggyőzni a másik oldalt: egyrészt, hogy az iPhone-nál jelenleg nincs jobb telefonkészülék, másrészt, hogy az iPhone a sznoboknak való. Valójában mindkét félnek igaza van: bizonyos emberek számára az iPhone a világon kapható legjobb telefonkészülék, mások viszont sznobok lennének, ha vennének belőle, mivel nem használnák ki az eszköz valódi tudását.

Miért szeretnének az emberek érintőkijelzős telefont? A legfontosabb indokok (nyitott kérdésben, százalék nélkül, a válaszadók saját szavaival, az említések gyakoriságát figyelembe véve sorba rakva):

  • könnyebb és egyszerűbb kezelhetőség
  • gyorsabb, praktikusabb
  • kényelmesebb
  • ez a jövő, haladás a korral, modern, korszerű
  • érdekes, tetszik, nem volt még ilyen készülékem, kipróbálnám, szeretem az újdonságot
  • divatos, menő, sikk, trendi – jól néz ki, elegáns, esztétikus, gyönyörű
  • nagyobb kijelző
  • nem kopnak el a gombok, kevésbé hibásodik meg
  • több funkció, sokoldalú felhasználás

 

Miért nem szeretnének érintőkijelzős telefont? A legfontosabb indokok (nyitott kérdésben, százalék nélkül, a válaszadók saját szavaival, az említések gyakoriságát figyelembe véve sorba rakva):

  • könnyebben kezelhető a gombos, bonyolult az érintőkijelzős, körülményes a használata
  • az érintőkijelzős érzékeny, sérülékeny, könnyebben meghibásodik
  • már megszoktam a billentyűs használatát
  • a céloknak elég a nyomógombos, telefonáláshoz ez is elég, telefonnal telefonálni kell, felesleges funkció és szolgáltatás, nem tudnám kihasználni
  • maradi vagyok, nem érdekel, félek tőle, nem szeretem az újdonságokat
  • nem tetszik, nem tartom jónak, nem vágyom rá
  • anyagiak miatt, drága, nincs pénzem rá
  • kicsi készülékeket szeretem, nagy az érintőkijelzős
  • munkámhoz nem ideális az érintőkijelzős

Forrás: Ipsos lakossági online felmérés, 2010
 

2 komment

Címkék: mobiltelefon iphone online kutatás ipsos érintőkijelzős nyomógombos

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr842327390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wape 2010.10.18. 11:26:06

Róbert

Te az a Pintér Róbert vagy, aki tanított engem az ELTE BTK Politológián valamikor a 90-es évek második felében?
üdv
Wagner Péter

pinter.robesz · http://cawi.blog.hu 2010.10.18. 11:53:02

Igen, talált, süllyedt ;-)

Robesz
süti beállítások módosítása