HTML

CAWI - blog az online kutatásról

Pintér Róbert vagyok. 2008 szeptembere óta foglalkozok online kutatással főállásban (2012-ig az Ipsosban), jelenleg mint mobil kutatásvezető az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nél dolgozok. Elsősorban az online (CAWI: Computer Assisted Web Interviewing) és az okostelefonos módszertannal készülő kutatások fejlesztéséért vagyok felelős. A munkám során érdekes hírekkel, adatokkal, dilemmákkal találkozok, amik remélhetőleg segíthetnek másoknak is, így a CAWI-vel és online témákkal foglalkozó kutatóknak és ügyfeleknek.

Friss topikok

Linkblog

Digitális közmű - előadás a 10-ik Internethajón

2009.05.08. 10:54 pinter.robesz

Tegnap sikeresen előadtam a jubileumi, 10-ik Internethajón. Három éve visszajáró előadó vagyok, korábban az évente, így most is megjelenő Kék Notesz szerkesztése okán vettem részt, amit az előző munkahelyemen készítettünk, most pedig először Szonda Ipsos színekben. Azt hiszem az elmúlt három évben ez volt a legsikeresebb Internethajó, sokan voltak, nagy volt az érdeklődés, és fontos a téma, amit kiválasztottak, a digitális közmű kérdése.

Mi is ezzel a témával foglalkoztunk, az online vállalati panelen készítettünk egy felmérést a vállalatvezetők és első-, második szintű döntéshozók körében. A sajtóhírt több helyen is átvették, illetve a helyszínről tudósítók is izgalmasnak találták az eredményeket.

A kutatásunk szerint magyarországi cégek négyötöde szerint fontos, hogy a digitális közmű a következő néhány évben elérje a kistelepüléseket. A 661 vállalatvezető és vállalati döntéshozó online megkérdezésével 2009. április végén folyó kutatás szerint az internet ma már ugyanúgy közműnek számít, mint az áram, a gáz, a telefon vagy az ivóvíz szolgáltatás. A kutatásban részt vett cégek egytizede számára pedig az internet megléte kritikus fontosságú, ha nem működik a világháló, akkor a nem tudják biztosítani a saját működésüket, leáll a termelés.

Jelenleg hazánkban megközelítőleg 2300 olyan kis és közepes méretű település van (ez a lakosság nagyjából 30%-át érinti), amelyet korlátozottan vagy egyáltalán nem ér el a nagy sebességű internetet biztosító optikai hálózat. Az ezeknek a településeknek az internetes hálózatra kötését célzó digitális közmű program fogadtatása a cégvezetők és céges döntéshozók körében széleskörű támogatást élvez. Közel 90%-uk szerint néhány éven belül meg kell valósítani a programot, aminek kivitelezése elsősorban állami (48%-uk szerint), európai uniós (12,4%-uk szerint) vagy önkormányzati (10,7%-uk szerint) feladat, de közel egynegyedük szerint elsősorban a cégeknek kellene oroszlánrészt vállalni az új közmű kiépítésében.

A minden településen elérhető gyors, szélessávú internet ötlete különösen a mikrovállalkozások körében élvez magas támogatást. Ezeknek a cégeknek több mint egyötöde nagyon valószínűnek tartja, hogy elgondolkodna a telephelye áthelyezésén vagy új telephely indításán, ha az internet elérhető volna a ma még nem behuzalozott településeken, egyhatoduk remél piacbővülést a lépéstől, és minden tizedik távmunkások foglalkoztatását is elképzelhetőnek tartja az újonnan internetre csatlakozott településekről.

A cégek szerint az internet közepes hatással bír a saját versenyképességükre és növekedésükre, de az ország számára ennél erősebb hatással van és a kereslet mértékét is befolyásolja. A cégek életében az elmúlt években gyökeresen átalakította az információszerzést, a banki- és pénzügyeket, valamint a kapcsolattartást és külső kommunikációt.

Az előadás PPT-je hamarosan elérhető lesz az Internethajó oldalán.

1 komment

Címkék: szonda ipsos internethajó digitális közmű vállalati panel

A bejegyzés trackback címe:

https://cawi.blog.hu/api/trackback/id/tr211109511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.05.08. 20:40:38

@pinter.robesz,

Életbevágóan fontos, széles sáv vidéken is. Felettébb ígéretesek a tervek, de pont annyit fog használni a köznek amennyit a köz képes kiaknázni.

A használható tudás, a fellángolás és az ígéretes remények nem helyettesítik. A vállalkozások legnagyobb problémája, hogy nem rendelkeznek, sem tapasztalata sem rálátással arra amit internetes biznisznek, internet marketingnek nevezünk. Esetleg néhány fizetőképesebb cég,képes megfinanszírozni, egy egy kampányt, az első útjába akadt ügynökséggel. Nem meglepőek rossz tapasztaltok, amikor koncepció nélkül, esetleg a technikák próbálgatásával a legjobb ajánlat is hatástalan marad.
A legfontosabb a gyakorlatias tudás, átadást, a probléma/lehetőség orientál gondolkodás készségszintre fejlesztése.

Taubert István

ui.: A DNS és RNS felépítése és még sok más "okosság" helyett, mondjuk pénzügyi ismereteket, tanulástechnikát, adaptációs készséget... tanítanék
süti beállítások módosítása